Zoeken
ff-stamp
Header_fromfarmers alle sectoren782x200

14-12-2015

Het Innovatiefonds van ForFarmers beloont drie innovaties

Afgelopen halfjaar zijn er weer volop ideeën binnengekomen bij het Innovatiefonds van ForFarmers. Boeren blijken continu bezig te zijn met innovaties en willen daar ook hun collega’s graag van in kennis stellen, zodat iedereen er zijn  voordeel mee kan doen. De jury heeft zich de afgelopen week gebogen over de tot medio november 2015 ingediende ideeën en beloonde de volgende innovaties. 

Geurwerende bedrijfskleding beloond met de baanbrekende prijs van € 5.000,-
“Al na een paar seconden in een stal ruiken je kleren en je haren naar vee en is omkleden en douchen nodig om weer helemaal fris te ruiken. Wanneer je alleen een korte controle doet in de stal of een storing op moet lossen, is het erg vervelend dat je naderhand steeds weer moet douchen. Dit moet anders kunnen”, dacht Anne Groot Zevert uit Beltrum. Daarom ontwierp zij de Farmsuit, een geurwerende overall die penetrante geuren weghoudt van onderkleding, huid en haar. In dit filmpje licht Anne haar innovatie toe aan een verslaggeefster van RTV Oost.

Semiautomatische robot voor het reinigen van krachtvoersilo’s beloond met de prestigeprijs van € 2.500,- 
Het tijdig en juist reinigen van voersilo’s is een voorwaarde om een goede voerkwaliteit te behouden en om verspreiding van schimmels en ziektekiemen die zich aan de silowand hebben gevormd, tegen te gaan. In de praktijk merken we echter te vaak dat het reinigen van voersilo’s wordt vergeten. Deels omdat het erg arbeidsintensief is en gevaarlijk kan zijn. Bekijk hier de film en lees hier meer van de semiautomatische robot siloreiniger, bedacht door Joost Kruiger.

Rekentool optimale mestaanwending beloond met de aanmoedigingsprijs van € 1.250,- 
Bij de bemesting worden steeds grotere en zwaardere machines gebruikt die efficiënt en tegen lage kosten voor de boer werken. Loonwerkers hebben natuurlijk aandacht voor zo min mogelijk bodemverdichting (door goede banden en de juiste bandenspanning), maar door de vracht exact af te stemmen op de perceelsgrootte, en niet met een volle tank over het land te rijden, kan de bodem worden gespaard. Geert Stevens heeft daarvoor een rekenprogramma in Excel ontwikkeld. Lees hier meer.