Hans Hazenberg in Abbega (Frl.) plaatste windbreekgaas voor de inlaatopeningen om het risico op insleep van het vogelgriep-virus te verkleinen. Dat virus komt via mest en veren van wilde vogels de stal binnen. 13 december 2016 is Hazenberg getroffen door de vogelgriep. Naar zijn mening is dit door de mist/nevel naar binnen gezogen via de luchtinlaatbakken. Door gebruik te maken van windbreekgaas slaat de mist/nevel tegen het windbreekgaas en loopt dan naar beneden in plaats van dat het de stal wordt ingezogen.
Het idee is gemakkelijk doordat je het op maat kunt bestellen en zelf kunt monteren.
Windrichting
Uit de vogelgriepuitbraken van 2013 is bekend dat de verspreiding te maken bleek te hebben met de windrichting en ook dat bij sommige uitbraken de besmetting was ontstaan bij luchtinlaten. Naar het oordeel van de jury kan windbreekgaas zeker helpen om te voorkomen dat mest en veren de stal binnenkomen. Het grote probleem is wel dat dit soort gazen snel verstopt raken door stof. Hoe fijner de mazen, hoe sneller ze dichtzitten. In de VS zijn plannen om alle binnenkomende lucht in pluimveestallen te filteren.
Deskundigen geraadpleegd
In het verlengde hiervan is het idee van Hazenberg zo gek nog niet. Sterker nog: volgens twee door de jury geraadpleegde deskundigen binnen GD en de faculteit diergeneeskunde in Utrecht zou het plaatsen van windbreekgaas op zich een goede zaak zijn. De innovatie kan bijdragen aan verkleinen van de insleepkans van het virus. Vandaar de aanmoedigingsprijs van € 1.000.