Zoeken
ff-stamp
Header_fromfarmers alle sectoren782x200

Rekentool optimale mestaanwending

Afbeelding: Zodebemester 1

Rekentool optimale mestaanwending beloond met de aanmoedigingsprijs van € 1.250,- 
Bij de bemesting worden steeds grotere en zwaardere machines gebruikt die efficiënt en tegen lage kosten voor de boer werken. Loonwerkers hebben natuurlijk aandacht voor zo min mogelijk bodemverdichting (door goede banden en de juiste bandenspanning), maar door de vracht exact af te stemmen op de perceelsgrootte, en niet met een volle tank over het land te rijden, kan de bodem worden gespaard. Geert Stevens heeft daarvoor een rekenprogramma in Excel ontwikkeld. 

“Het programma berekent de optimale laadhoeveelheid per tank op basis van de lengte van het perceel, de maximale tankinhoud, de dosering, de breedte van de bemester en het aantal werkgangen. Hierdoor wordt er niet met teveel gewicht over het land gereden of onnodig gekeerd op het land.”
De jury heeft deze innovatie beloond omdat er sterk geanticipeerd wordt op de actuele situatie. Het past in het huidige denken rondom een efficiënte mestaanwending met daarbij voldoende aandacht voor een beter bodemleven, biodiversiteit en hoge gewasopbrengst.

<< Terug